De zomer komt eraan, tijd om je voeten op te frissen. Met deze stappen kom je een heel eind om met zelfvertrouwen die open schoenen te dragen.

1. Voeten onder de loep nemen

Inspecteer je blote voeten, alsof je ze voor het eerst ziet. Wat valt je als eerste op? Zien ze er gezond uit? Inspecteer beide voeten apart.

Beoordeel eerst de nagels op kleur, dikte, lengte, structuur. Een gezonde nagel is rosig van kleur, glad en flexibel. Daarna bekijk je de huid. Zie je overmatige eeltvorming aan je tenen, onder de voet, aan de hiel? Voel je ergens pijn? Zijn er verkleuringen te zien? Nu de probleemzones in beeld zijn, is het tijd deze aan te pakken.

2. Laat je nagels stralen

Knip de nagels kort en zo recht mogelijk af en vijl met een klein nagelvijltje de hoekjes heel iets rond. Staat de nagel iets scheef? Knip de bovenrand van de nagel dan mee in de lijn van de onderrand. Wrijf dan de nagels in met olie of crème en duw heel voorzichtig! met een bokkepootje de nagelriem iets terug. Eventeel kun je de nagels polijsten met een polijstblok of polijstvijl voor een extra glad resultaat.

Wil je de nagels lakken? Ontvet eerst de nagels met nagellakremover, breng dan een basiscoat lak op en daarna het leuke kleurtje. De basiscoat voorkomt dat de nagelplaat door de lak verkleurt. Voor extra hoogglans kun je ervoor kiezen nog een topcoat over de kleurlak te doen.

Zijn de nagels te dik om te knippen? Zijn ze verkleurd? Vermoedt u kalknagels of zijn er andere afwijkingen of pijntjes aan de nagels?
Dan is het goed om de pedicure te bezoeken. Zij kan de nagels dun fraisen en polijsten, zodat de nagels weer knipbaar, glad en flexibel worden en “kalknagels” of andere nagelproblemen behandelen.

3. Eelt en kloven aanpakken

Eeltvorming is vaak een terugkomend fenomeen. Nu is een dun laagje eelt functioneel en beschermt de tere huid tegen beschadigingen, maar als het eelt uitdroogt, dik wordt of kloofjes gaat vertonen is het de hoogste tijd het eelt aan te pakken en bij te houden.

Laat eerst overtollig eelt en kloven door een pedicure verwijderen. Dan heb je goede basis om te starten met het eeltvrij houden van je voeten. Lees overtollig eeltvrij, want een klein laagje beschermt. Dit kleine laagje moet alleen geen dikke laag worden en niet uitdrogen. Daarom is onderhoud nodig.

Eeltvorming verminderen en onderhouden kun je doen met voetcreme, wandelwol, naadloze sokken, goede schoenen, comfortzooltjes, voetbadjes, voetmassage en, bij voetstandafwijkingen, met steunzolen.

Zo houd ik mijn voeten soepel

 

Wat bij mij erg goed werkt is twee keer per week 5 minuten een warm voetenbadje nemen met zeezout, daarna neem ik mijn voeten af met twee vochtige handdoekjes die ik eerst 60 seconden in de magnetron heb verwarmt. (zaaaalig) Dan masseer ik ze in met een goede voetencrème, sokken aan en laten intrekken. Het is een echte luxe voor mijn voeten, waar ik ook de dag erna nog plezier van heb.

Daarnaast vet ik elke ochtend mijn voeten licht in. Dit helpt de wrijving van sokken en schoenen tegen te gaan en daardoor eeltvorming. Zodra ik van mijn werk thuiskom, schop ik de schoenen uit en geef mijn voetjes de vrijheid.

4. Ongemak en pijntjes aanpakken

We willen allemaal graag pijnvrij lopen. Zo zijn er tal van pijntjes en ongemakken aan de voeten die snel te verhelpen zijn.

  • Heb je het vermoeden van een likdoorn (eeltpit) laat deze dan zo snel mogelijk door een pedicure verwijderen. Het is de pijn niet waard, want dit is direct te verhelpen.
  • Zitten er rode drukplekken op je voeten? Kijk dan eens kritisch naar je schoenen.
  • Bij jeuk en rode plekjes of bij kloofjes tussen je tenen kan het zijn dat je zwemmerseczeem hebt. Dat los je binnen vier dagen op met een zalfje of een voetschimmel spray.
  • Doet de zijkant van je nagel pijn? Wacht niet langer en maak een afspraak met een pedicure.

En tsja, als pedicure moet ik het toch zeggen. We kunnen een heleboel voor je voeten betekenen. En deze zomer wil jij toch ook graag mooie gezonde voeten?

4 stappen om je voeten zomerklaar te maken