Neem gezondheid niet als doel op zich, maar als middel… namelijk dat jij ‘je ding kan doen’.

Bewust omgaan met informatiebronnen

Laat u niet zomaar (ver)leiden door informatie in de (social) media en omgeving. Pas op voor verouderde (des)informatie. Een goede leefstijl is en betekent voor iedereen wat anders. Er zijn heel veel nieuwe inzichten en ontwikkelingen op het moment. 

Stel uzelf vragen zoals:   wat is nu mijn situatie, wat ben ik nodig om ‘mijn ding te doen’, wat is voor mij echt belangrijk en zinvol, welke mogelijkheden zijn  er voor mij, wil ik wat veranderen of bereiken,  wie kan mij helpen en informeren.

Actuele initiatieven en bronnen:


Lokale initiatieven regio Vechtdal
Gezondheid en Wetenschap
Sterven en Rouw
E-book downloads

Infohuis Hardenberg

Hier kunt u zonder afspraak terecht met vragen over sociale contacten, vrije tijd, vrijwilligerswerk, wonen, huishoudelijke hulp, vervoer, mantelzorg, geldzaken, digitale vragen, overheidsvragen en nog veel meer. U bent ook welkom voor een gewoon kopje koffie of gesprek.  Het Infohuis vindt u in de Bibliotheek in Hardenberg, in het LOC gebouw aan de Parkweg 1. U kunt ook emailen of bellen tijdens openingstijden. Maandag 10.00-12.00 Woensdag 15.00-17.00 Donderdag 18.00-20.00 uur. Telefoon 0523-208368 info@infohuishardenberg.nl

Sociaal ombudsvrouw voor vragen, zorgen of klachten over jeugd, zorg, werk en inkomen

Inwoners van Hardenberg kunnen terecht bij de onpartijdige sociaal ombudsvrouw. Zij is onafhankelijk en niet in dienst bij de gemeente. Samen met alle betrokkenen gaat zij op zoek naar betere oplossingen. Er wordt vertrouwelijk omgegaan met alle informatie en de dienstverlening is gratis. De ombudsvrouw rapporteert tweemaal per jaar aan de gemeenteraad en geeft aanbevelingen voor verbeteringen. Bel 074-2913597 of mail naar info@zorgbelang-overijssel.nl

De Stuw Hardenberg, het beste uit jezelf halen

De Stuw helpt je groeien en jouw talenten te ontwikkelen. Voor jong en oud. Voor jongeren, voorlichting en informatie over onderwerpen als vriendschap en relaties, seksualiteit, omgaan met geld, middelengebruik en gezond leven. Voor volwassen, bevorderen van een gezonde leefstijl tot het vergroten van digitale vaardigheden. Of het maken van keuzes om te kunnen participeren in de maatschappij op een manier die bij hen past. Bijvoorbeeld door opleiding, vrijwillgerswerk, cursussen, beweeggroepen, integratie, sporten met beperking, …

ANWB AutoMaatje Hardenberg, brengt buurtgenoten weer samen!

Een deel van de inwoners in Hardenberg is minder mobiel en heeft geen goed vervoer tot hun beschikking. Geen vervoer betekent dat zij geïsoleerd raken. Met ANWB AutoMaatje kunnen zij weer meedoen in de maatschappij. Ben je zelf minder mobiel en voor vervoer afhankelijk van anderen? Moet je daardoor teveel thuisblijven? Met ANWB AutoMaatje kom je weer onder de mensen! Je hoeft geen ANWB-lid te zijn.

ANWB AutoMaatje is een vervoerservice waarbij vrijwillige chauffeurs minder mobiele plaatsgenoten vervoeren. De chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto. Je betaalt alleen een kleine onkostenvergoeding van € 0,35 per kilometer aan de vrijwillige chauffeur.

Wilt u hier gebruik van maken of wilt u chauffeur worden? AutoMaatje Hardenberg is bereikbaar op maandag t/m donderdag van 09:00-16:00 en op vrijdag van 09:00-12:30. Coördinatie door Welzijnsorganisatie De Stuw, tel: 0523-267478, e-mail: automaatje@destuw.nl

Vitaal Vechtdal Positieve gezondheid

Iedereen kan meedoen; inwoners, patiënten, zorg, bedrijven, onderwijs, woonomgeving. Gezamenlijk vormen we Vitaal Vechtdal en zetten we in op  gezondheidspreventie. Want nú voorkomen, betekent straks niet ziek zijn. 
Wat kunt u doen. Waar kunt u terecht in deze regio voor Positieve Gezondheid
:

Meer bewegen,  wandelgroepen, Sportvitaal, hersenweetjes , 80-jarigen doen krachttraining …

Stoppen met roken,  cursus, niets te verliezen, veel te winnen …

Minder alcohol drinken, informatie, IJslands preventiemodel, voorbeeldgedrag, opvoeding …

Gezonde voeding, recepten, minder zout en suiker, eetwissels…

Ontspannen & Welzijn, ondersteuning SamenDoen bij geldzorgen, millennials en burn-out, slaap…

Eenzaamheid, wijksteunpunten, De Stuw Hardenberg, Wijz Ommen…

Mantelzorg , thuiszorg, familieagenda, netwerk…

Voeding leeft – wetenschappelijke leefstijl programma’s

Wetenschap, onderzoek en Leefstijl programma’s zoals:

  • Keer Diabetes Om. Leefstijlbehandeling van Voeding Leeft gericht op het omkeren van diabetes type 2. Het zet voeding, beweging, slaap en ontspanning in als medicijn
  • Voeding en IBD,  Gericht op mensen met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa en is ontwikkeld in samenwerking met het LUMC en de MLDS.
  • Leef! met Reuma.  Het programma geeft deelnemers handvatten om een nieuwe, gezonde leefstijl te implementeren die een positief effect heeft op klachten die veel mensen met reuma ervaren.
  • Leef! met MS. In samenwerking met het Nationaal MS Fonds is het leefstijlprogramma ontwikkeld voor mensen met de zenuwziekte Multiple Sclerose (MS): Leef! met MS. Samen met Amsterdam UMC wordt een grootschalig onderzoek gedaan en worden de effecten van een ander leefpatroon gemeten.
  • Leefstijl na kankerbehandeling. Beter Gezond (onderdeel van Radboudumc) en Voeding Leeft hebben de handen ineen geslagen en een leefstijlprogramma ontwikkeld, speciaal voor mensen die hun behandeling voor kanker hebben afgerond.
  • Kids doen Mijn Eet Experiment. Kids doen Mijn Eet Experiment is een 7-daags programma om kinderen van groep 5, 6, 7 en 8 van de basisschool te laten ervaren en ontdekken wat eten met ze doet.