Ik vindt het heerlijk om op blote voeten te lopen, net zoals veel andere mensen. Maar is dit voor iedereen wel een goed idee?

Het lopen of sporten op blote voeten versterkt de voetspieren en de botmassa. Er zijn blote-voeten-paden te vinden in de natuur om veilig te wandelen op blote voeten. Voor hardlopers zijn er speciale teenschoenen (5 finger shoes) voor het blote-voeten-gevoel bij barefootrunning.

Loopt u veel op blote voeten? Luister dan goed naar uw lichaam om overbelasting te voorkomen.

Een weetje is, dat de voeten zo’n 200.000 zenuwuiteinden bevatten. Is er een afwijking in het gevoel van voeten of benen is de volgende alinea erg belangrijk.

Niet voor iedereen weggelegd

Het is niet voor iedereen gezond om blootvoets te lopen en voor bepaalde groepen mensen levert het zelfs grote risico’s op.

Verschillende ziektebeelden geven een verminderd gevoel in de voeten en benen door aantasting van de zenuwen. Als men alles niet voelt is de kans op verwonding aan de voeten groot. Vaak is de doorbloeding ook niet optimaal en is de kans op infecties erg groot. De wondjes genezen niet of erg langzaam. Er is zelfs kans op amputaties.
Voorbeelden van ziektebeelden zijn diabetes, neuropathie, MS, hernia, complicaties na chemotherapie etc.

Voor mensen die steunzolen dragen is het verstandig om met de podotherapeut te overleggen of het verstandig is om veel op blote voeten te lopen.

Lopen op blote voeten een goed idee?